trafficxpert.nl

Duitse vlag – alle feiten duidelijk op een rij

Duitse vlag

Er zijn allerlei vlaggen verkrijgbaar. Maar wat weet je nu eigenlijk echt over de vlaggen van de wereld? Neem bijvoorbeeld de Duitse vlag. Welke feiten heb jij paraat over de vlag van onze buren? Om de algemene kennis een boost te geven, ontdek jij hier vandaag alle feiten over de Duitse vlag. Wie weet raak je zo enthousiast dat je na het lezen van deze blog direct eentje voor jezelf wilt aanschaffen! Het kan zomaar gebeuren.

De geschiedenis van Duitse vlag

We beginnen uiteraard bij het begin, in dit geval het ontstaan van de Duitse vlag. De vlag van Duitsland is door de jaren bijna niet aangepast. De Duitse vlag heeft altijd bestaan uit drie horizontale kleuren. De bovenste balk is zwart, in het midden rood en onderaan is de kleur geel te zien. Er zijn echter wel perioden geweest waarin de vlag niet de iconische kleuren had. Zo was de Duitse vlag in 1867 tot 1918 en in 1933 tot 1945 niet zwart-rood-geel. De vlag bestond toen uit de kleuren zwart-wit-rood. Zoals je wellicht al hebt opgemerkt, zijn dit turbulente perioden geweest in de Duitse geschiedenis.

Symboliek van de vlag

De oorsprong van de huidige kleurencombinatie (zwart-rood-geel) is te vinden in de symboliek. In de negentiende eeuw werden deze kleuren als traditioneel gezien. De reden hiervoor is dat zwart, geel en rood regelmatig voorkwamen in middeleeuwse wapens en vlaggen uit die tijd. Tegenwoordig zijn er een aantal nieuwe interpretaties van de symboliek van de Duitse vlag. Hoe gegrond dit werkelijk is, is afhankelijk van de persoon aan wie je dat vraagt. Het zijn immers nog steeds interpretaties.

Zo kun je de huidige kleurencombinatie beschouwen als kleuren die bewust zijn gekozen in verband met het verleden van Duitsland. Zwart staat dan voor de zwarte bladzijde uit de geschiedenis van het land. Rood representeert het moeilijke heden van het volk en tot slot staat geel representatief voor goud. Goud symboliseert de toekomst. Er is ook een andere interpretatie van de symboliek. Zo zou de huidige Duitse vlag gecreëerd zijn zodat het land zich af kon zetten tegen de kleuren van het verleden.

Nog twee varianten op de Duitse vlag

Naast de gewone Duitse vlag, zijn er nog twee varianten die je wellicht een keer tegenkomt. Zo is er een dienst- en oorlogsvlag. Op die Duitse vlag zie je de kleuren zwart-rood-geel en het wapen van Duitsland in het midden. Deze vlag dient letterlijk als dienstvlag en mag hierdoor alleen gebruikt worden door de Duitse overheid. Tot slot is er nog de marinevlag. Die lijkt enorm op de dienstvlag. Het verschil zit in het feit dat deze vlag een zwaluwstaart heeft.

Mobiele versie afsluiten